PDF Nedir ?
PDF birçok farkli platformda kullanilmak üzere gelistirilmis, tasinabilir ve yazdirilabilir belgeler olusturmak için üretilmis bir dosya formatidir. Açilimi ise “Portable Document Format” Türkçe olarak “Tasinabilir Doküman Format” olarak bilinmektedir. PDF dosyalarini olusturmak ve kullanmak tamamen ücretsiz olup birçok program tarafindan açilabilmektedir. Hatta en basit olarak internet tarayiciniz ile PDF dosya formatini açabilirsiniz. PDF belgeleri içerisine formlar yerlestirerek bu formlarin kullanilmasida saglanabilmektedir. PDF dosya formati birçok farkli platform tarafindan desteklenmektedir. Örnek vermek gerekirse; akilli telefonlarin isletim sistemleri, Mac OS, Linux gibi isletim sistemleri üzerinde rahatça kullanilabilmektedir. PDF dosyalari üzerinde degisiklik yapilmasina gerek duyulmayan tamamen okuma amaciyla kullanilan bir dosyadir. Ancak günümüzde birçok kisi islerini PDF formatini kullanarak halletmekte oldugundan PDF dosyalarini da düzenleme ihtiyaci olusmaktadir. PDF dosyalari üzerinde e-imza ile imzalama islemleride yapilabilmektedir. Belge içeriginin elektronik imzalanmasi yada sifrelenmesi uygun bir yazilim ile saglanabilmektedir.
PDF dosyalarini Adobe Acrobat Reader, Foxit Reader, PDF-XChange yazilimlari ile görüntüleyebilirsiniz Ayni zamanda Google Chrome, Opera ve Mozilla Firefox gibi internet tarayicilari ile de görüntülenmektedir.
PDF – UDF Dönüstürücü Nedir, Ne Ise Yarar ?
Günümüzde pek çok alanda PDF dosyalari kullanilmaktadir. Ders kitaplari, faturalar, sunumlar, raporlar vb. alanlar bunlara örnek olarak verilebilir. PDF dosyalarinin bu kadar sik tercih edilmesinin altinda her platformda rahatça kullanilabilmesi, birçok farkli yazilim ile görüntülenebilmesi yatmaktadir. PDF dosyalarini görüntüleyebilmeniz için bilgisayarinizda yada akilli cihazinizda metin editörü bulundurmaniz gerekmez çünkü PDF dosyalari düzenlenmek için degil, okunmak için tasarlanmistir. PDF dosyalarinin çok sik kullanilmasi beraberinde düzenlenme ihtiyacini da getirmistir. Bu kapsamda PDF dosyalarini düzenlemek için, bu islemi destekleyen metin editörü yazilimlarina gerek duyulmaktadir.
Bu makalede metin editörü olarak UYAP Doküman Editörü ele alinmaktadir.
Yargi birimleri ile bagli kurum ve kuruluslarda kullanilan UYAP Doküman Editörü, UYAP bilisim sistemi ile entegre sekilde çalismasi amaciyla gelistirilmistir. UYAP Doküman Editörü ile UYAP Bilisim sistemi arasinda bir veri akisinin bulunmasi sayesinde UYAP Doküman Editöründe içerisinde özel parametreler kullanarak evrak hazirlayabilir, bu evraki UDF formatinda kaydederek UYAP yazilimina aktarabilir ve sablon olarak kullanabilmekteyiz.
UYAP Doküman Editörünün avantajlari oldugu gibi dezavantajlarida bulunmakta olup, diger metin editörlerinden farkli bir çalisma prensibi oldugundan, disaridan kendisine aktarilan metnin yapisi bozabilmektedir. Uyap Doküman Editörü ile hazirladiginiz dökümani PDF formatinda kaydedilebilirsiniz ancak tam tersini yapmak mümkün degildir.
Bu kapsamda PDF dosyalarini UDF formatina dönüstürmekte problem yasanmakta ve çözüm arayisi içerisine girilmektedir. Sayfalarca belgenin bulundugu bir PDF dosyasini UDF ye aktarmaya çalistigimizda metnin yapisi bozulur ve bu yapiyi tekrardan PDF dosyasindaki gibi düzenlemeye çalistigimizda çok fazla vakit kaybi yasariz.
PDF-UDF Dönüstürme araci bu tür problemleri yasayan kullanicilara ücretsiz olarak udfdonustur.com adresi üzerinden online bir sekilde dönüstürme imkani sunmaktadir.
PDF dosyalarinizin içerigi görsellerden olusmakta ise diger bir deyisle seçilemeyen metin formatinda olusturulmus ise, bu belgeler OCR(Optical Character Recognition; Optikal Karakter Tanima) teknoloji ile çikarim yöntemi kullanilarak okunmaya ve UDF formatina dönüstürülmeye çalisilir.
PDF dosyalarini UDF formatina dönüstürme hizmetinden yararlanmak için asagidaki linkleri kullanarak yönlendirilebiliriz.
https://udfdonustur.com/UDF-Donusturucu
https:// https://udfdonustur.com/UDF-Donusturucu/PDF-UDF