Excel-UDF Dönüstürücü Nedir ?

Microsoft Excel Yazilimi Nedir ?

Elektronik, tablolar olusturmak amaciyla Microsoft sirketi tarafindan gelistirilen Microsoft Excel yazilimi; Windows, Mac OS, IOS ve Android gibi akilli cihazlarda, hatta yardimci yazilimlar sayesinde Linux isletim sisteminde kullanilabilmektedir. Günümüzde birçok sirket ve firma tarafindan raporlarda, istatistiklerde, muhasebede aktif olarak kullanilmakta ve tercih edilmektedir. Çesitli formülleri sayesinde bir elektronik tablo içerisinde bulunan verileri hizli bir sekilde arama, gruplama, organize etme, biçimlendirme, hesaplama ve raporlama vb. islevler gerçeklestirilebilir.

Microsoft Office yazilim paketi içerisinde bulunan Excel yazilimi paketi edindiginiz takdirde tek basina yada tüm office yazilimlari ile birlikte kurulabilmektedir. Microsoft Office yazilimi daha öncede belirtildigi gibi elektronik tablo sistemini kullanmasi sayesinde bos bir tablo yerine kullanicilara hücrelerden olusmus bir tablo sunar. Bu tablonun kolonlarini satirlarini istedigini gibi biçimlendirebilir. Hücreler üzerinde hesaplamalar yapmak için formüller kurabilir, filtre uygulayabilirsiniz. Tüm bu özelliklerin yaninda Excel yaziliminin bir çok özelligi bulunmaktadir. Excel yazilimi Visual basic programlama dilinin betik haline getirilmis olan vba.net destekler ve bu sayede Excel yazilimi içerisinde butonlar, listeler, açilir kutular vb. araçlari kullanabilir bu araçlar ile etkilesime geçildigi takdirde tetiklenen olaylari kontrol edebilirsiniz. Excel karmasik yazilimlar olusturmaniza dahi imkan verir.

Excel kullanicilarina farkli amaçlara hizmet eden birçok dosya uzantisi sunmaktadir. Bunlardan en çok bilenenler XLS, XLSX ve XLSM(Makro içeren Excel dosyasi) uzantilaridir.

Excel – UDF Dönüstürücü Nedir, Nasil Çalismaktadir ?

Yargi birimleri ve bagli kurum ve kuruluslarda Microsoft Excel yazilimi siklikla kullanilmakta ve bu yazilimla hazirlanan tablolar zaman zaman UYAP Bilisim Sistemi üzerinden resmi yazismalarin içerisinde  yer almasi amaciyla kullanilmaktadir.

Excel ile olusturulan elektronik tablolar, UYAP Bilisim sistemi ile uyum içinde çalismasi amaciyla gelistirilen UYAP Doküman Editörüne kopyalanmaya çalisildiginda tablo yapisinin bozulmasi yada veri kaybi gibi sorunlarla karsilasilmaktadir.

Microsoft Excel yazilimi ile UYAP Doküman Editörü içerisinde yer alan tablo olusma özelliginin çalisma prensipleri birbirinden farkli olmasi nedeniyle Excelden kopyalanan hiçbir tablonun UYAP Doküman Editörü içerisinde kullanilmasi mümkün degildir.

Bu kapsamda udfdonustur.com kullanicilarina Excel yazilimi ile olusturulan tablolarin UDF formatina dönüstürülmesi hususunda belirli kosullara usulmasi sartiyla imkan saglamaktadir.

Bu kosullar su sekildedir :

1.        UDF Formatina dönüstürülecek Excel dosyasi içerisinde kullanilmis formüllerin metin haline getirilmesi gerekmektedir. Bunun nedeni UYAP Doküman Editörün Formül çalistirma gibi bir özelligi bulunmamaktadir.

2.        Dönüstürülmek istenen Excel dosyasi içerisinde uygulanmis filtre bulunmamasi gerekmektedir. Udfdonustur.com web sitesinde bulunan dönüsüm araci Excel dosyalarini UDF formatina dönüstürürken excel içerisindeki bütün filtreleri yok sayarak tüm verileri alir ve dönüstürmeye çalisir.

3.        Excel yaziliminda blunan hücre birlestirme özelligi UYAP Doküman Editörü yaziliminda bulunmamaktadir. Uyap Doküman Editöründe satir bazli hücre birlestirme islemi farkli yollardan yapilabilmektedir. Örnek vermek gerekirse 4 kolonluk bir tabloyu UYAP Doküman Editörü içerisinde olusturdugunuzda birlestirmek istediginiz satirdaki hücreleri sildiginizde hücre sayisi azalacak ve diger hücrelerin boyutlari genisleyecektir. Bu sekilde tam anlamiyla hücre birlestirme denilmesede satirda bulunan hücrelerin sayisini azaltarak bu islemi gerçeklestirebilirsiniz.

4.        UYAP Doküman Editörü içerisinde bir tablo olusturmaya çalistiginizda Excel size en fazla 8 kolonluk bir tablo olusturmaniza izin vermektedir. Bunun disinda tablo özelliklerinden kolon ekleme islemi yapabilirsiniz lakin fazla eklenen kolonlar nedeniyle hücreler sikistirilacagindan tablonun birbirine girmesine neden olabilirsiniz. Excel yaziliminda bu sorunun önüne geçilmek için hücre içindeki verilerin hizalanmasi ve metinlerin katlanmasi gibi islemlerle geçilebilmektedir. Uyap Doküman Editöründe bu özellikler bulunmamaktadir. Bu kapsamda udfdonustur.com üzerinde bir 8 kolondan daha fazla kolona sahip bir Excel dosyasini UDF formatina dönüstürmek istediginizde 8 kolondan fazla olan excel dosyalarinin dönüstürülemeyecegi hususunda uyari alirsiniz.